Andelsboligforeningen Odinsgaard
Spedalsø Torv 5
8700 Horsens
Telefon: 75 62 29 11
E-mail: post@(Slet parentes og indhold!)odinsgaard.dk
CVR-nr.: 42405213

 
Ulfi er vicevært i Sundparken og han får hjælp af de unge til at fikse vandhaner og døre: De starter livet i minus
Ulfi Yücelbas er vicevært i Sundparken i Horsens, og hver aften efter job har han en af områdets unge med sig rundt for at lave småopgaver. På den måde lærer de unge forskellige håndværk og bruger tiden på andet end ballade.

Horsens: En dør, der skal smøres, et bord, der trænger til nye hængsler og en loftplade, som sidder løst. Det er bare nogle af de opgaver, som viceværten Ulfi Yücelbas fikser sammen med Sundparkens unge drenge.

Et par timer hver dag efter arbejde har han nemlig en af områdets unge med sig rundt blandt andet i hallen, hvor de sammen laver små forfaldende opgaver. Og en af dem, der to gange om ugen bruger sin eftermiddag på at reparere småskader, er 15-årige Hussain Maielo, som går i 8.r på Langmarkskolen.

- I sidste uge lavede jeg et bord, der var gået i stykker. Nu er der ødelagt en dør, den skal jeg lave i dag, fortæller Hussain Maielo.

Han drømmer om at blive tømrer eller elektriker, og han er sikker på, at arbejdet hos Ulfi Yücelbas får drømmen meget tættere på.

- Det er rigtig hyggeligt. Han lærer mig om ting, og hvis vi ser noget, der er gået i stykker, så forklarer han mig, hvordan man laver det. Nu lærer jeg hele tiden noget nyt, og jeg kan bruge alt det, jeg lærer her. Jeg vil gerne være elektriker eller tømrer, og når jeg skal videre på uddannelse og i job, ved jeg mere, hvad jeg går ind til, fortæller han.
 
Starter i minus

Ulfi Yücelbas er oprindelig fra Tyrkiet, men kom til Horsens sammen med sine forældre for 48 år siden, og han har ikke forladt byen siden. Han har haft flere butikker i byen, men for knap to år siden blev han ansat som boligforeningen Odinsgaardens vicevært i Sundparken. Bebyggelsen er på regeringens ghettoliste, og her føler han virkelig, at han kan gøre en forskel for områdets unge.

- Jeg kommer selv fra Tyrkiet, og jeg ved, at de unge mennesker her, med en anden etnisk baggrund, de starter livet i minus. Det gjorde jeg også selv. Jeg er glad for, at jeg selv havde nogle lærere, der gav mig et skub og løftede mig til plus, så jeg kunne klare mig i livet. Det vil jeg gerne betale tilbage til samfundet, for de unge er vores fremtid. Hvis ikke der er nogen, som hjælper dem i gang, taber samfundet dem, og så får vi ikke noget ud af dem, advarer Ulfi Yücelbas.

Selvom det daglige arbejde med områdets unge drenge foregår efter arbejdstid, er det tæt forbundet med Ulfi Yücelbas' viceværtjob.

- Det er et plus, at jeg går og er vicevært her til daglig, for jeg kender mange af de unges forældre. Hvis jeg så ser en, der erm lige som unge kan værem og måske smider noget på gaden, kan jeg sige noget til dem. Men jeg forstår ikkem det her kaldes en ghetto, der er ikke de store problemer her, fortæller Ulfi Yücelbas.
 
 
Snakker om livet

For Hussain Maielo handler timerne med Ulfi Yücelbas ikke bare om at lære en hel masse om håndværk, de to får også lige vendt verdenssituationen.

- Vi snakker også om andre ting. Livet og om, hvordan man skal opføre sig i stedet for at lave problemer. Jeg lavede ballade før, men nu tænker jeg på uddannelse og fremtid. Jeg vil ikke stoppe med at komme hos Ulfi - og jeg vil også gerne have et andet job, lyder det fra Hussain Maielo.

Også Ulfi Yücelbas, som nu i to år har haft de unge med på job, håber på at kunne fortsætte med at lære fra sig, så længe det giver mening.

- Jeg giver positiv energi til dem, så de kan klare sig i fremtiden, og jeg prøver at lære dem rigtigt og forkert. Det er nogle utroligt gode drenge, og jeg får mulighed for at sende dem videre i verden. Det er en stor glæde for mig, at jeg kan skubbe nogle unge mennesker i gang.
 

Kilde: Horsens Folkeblad

AF: DORTHEA DITTMER

Publiceret 02. januar 2019 kl. 19:04

 

Til oversigten
Kontortid:
Mandag - fredag: 10.00 - 13.00
Tirsdag desuden: 14.00 - 17.00

Telefontid:
Mandag - Torsdag: 08.00 - 15.30
Tirsdag: 08.00 - 17.00
Fredag: 08.00 - 13.00